Jean Vanier 1928-2019 - tisková zpráva

Dnes 7. 5. 2019 ve 2 hodiny ráno odešel k Pánu Jean Vanier. Filozof, spisovatel, náboženský a morální vůdce, zakladatel komunit pro lidi s mentálním postižením a bez něj… a především následovník Ježíše a tvůrce pokoje.

Založil komunity L´Arche (česky Archa), kde spolu sdílí život lidé s mentálním postižením a bez něho. Dnes má L'Arche 154 komunit ve 38 zemích.

Jeanovým životním snem bylo odhalit dary lidí s mentálním postižením, dary srdce světu, který takové dary potřebuje. Zjistil, že ten, kdo je jiný, není hrozbou, které by bylo třeba se bát, ale pokladem, který může obohatit naše životy.

Napsal více než 30 knih, které byly přeloženy do 29 jazyků, byl mnohokrát natáčen, vždy vášnivě sdílel své vhledy do lidské zranitelnosti, vzájemnosti a spirituality. Toužil po světě, kde je každý ceněn jako jedinečný a vzácný. Jeho poselství našlo ozvěnu v mnoha srdcích, bez ohledu na náboženství či světonázor člověka.

V roce 2015 získal Templetonovu cenu za jeho inovativní pochopení ústřední role zranitelných osob při vytváření spravedlivější, inkluzivnější a humánnější společnosti.

V České republice žijí v jeho odkazu dvě komunity - L´Arche Benediktus (Chotěboř) a L´Arche Villa Vallila (Červený Újezd).

Jean Vanier 1928-2019